Kanal Tedavisi Ankara
Kanal Tedavisi Nedir ?
Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Dişin doğal yapısı içerisinde diş sinirlerinin bulunduğu kanallar mevcuttur. Kanal tedavisi, işte bu kanallar içerisinde bulunan, enfekte sinirlerin uzaklaştırılması ve kanalların dezenfekte edilerek doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemine verilen addır.
Endodonti, kanal tedavisi olarakta bilinir Pulpanın, kendini tamir edemeyecek şekilde hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir.Pulpa dişin en iç kısmında bulunan damar sinir paketinden oluşan yumuşak bir tabakadır.Genellikle kırık dişlerde veya derin çürüklerde ki bakteriler pulpanın iltihaplanmasına yol açar.İltihaplı veya hasar görmüş pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olur ve diş kaybedilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ?
- İlk aşama tedavinin ağrısız olması için dişe yapılan anestezi ile başlar.
- Daha sonra çürük temizlenir ve iltihaplı pulpa çıkarılır.Kök kanalındaki tüm sinir ve doku artıkları temizlenir.
- Kök ucuna kadar kanallar genişletilir ve uygun solüsyonlarla kanal irrigasyonu yapılır.
- Eğer birden fazla seans sürecek bir kanal tedavisi ise kanallara uygun ilaçlar konularak iyileşme hızlandırılır ve seanslar arası dişe geçici dolgu konulur.
- İyileşmeden emin olunduğunda kanallar özel bir dolgu maddesiyle kök ucuna kadar doldurulur.
Kanal Tedavisi Ağrılı mıdır ?
Kanal tedavisi yapılacak dişe lokal anestezi uygulandığından dolayı herhangi bir ağrı hissedilmez.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer ?
Bu dişin durumuna göre değişir.Bazı durumlarda tek seansta sağlıklı bir dolgu yapılabileceği gibi bazı durumlarda da birden fazla seans (dokulardaki iyileşmeden emin olana kadar) devam edebilir.
Kanal Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulur?
- Dişe veya çeneye gelen darbe,
- Derin çürük nedeniyle meydana gelen fiziksel irritasyon,
- İleri diş eti hastalıkları,
- Yüksek yapılmış, kapanış tam ayarlanmamış dolgu ve protetik yapılar,
- Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler
İlerlemiş çürükteki bakteriler dişin pulpasında çoğalmaya devam ederek ağrı ve basınca sebep olurlar. Bazen buna yüzde şişlik eşlik eder. Bazı durumda ağrı az hissedilir fakat kök ucundaki apse ilerleyerek dişi çevreleyen kemikte yıkıma sebep olur.